• admin

Robo-reporter slimme schrijfhulp

Bijgewerkt: 9 mrt 2020

Verslag Pers Tafelbijeenkomst 6 maart

©foto RTL NIEUWS


Maar liefst 30 geïnteresseerde leden en introducés waren afgelopen vrijdag toegestroomd voor het bijwonen van een bijeenkomst over de toepassing van AI in de Nederlandse nieuwsbranche, een sector die al enkele jaren onder zware druk staat. Het is een feit dat AI en robotica een ongekende revolutie teweegbrengen die alle maatschappelijke en professionele domeinen beïnvloedt. In de nabije toekomst zal deze impact exponentieel toenemen in wat velen de vierde industriële revolutie noemen. Robots en AI helpen bij de automatisering en verbetering van veel van de handmatige processen die we vandaag doen. Deze technologieën brengen echter angsten en verbijstering met zich mee die voortvloeien uit hun snelle opkomst en desinformatie. Ook het gebied van de communicatie zal niet ontsnappen aan deze wereldwijde trend. Vormen van AI helpen de communicator om processen te verbeteren en het publiek meer gepersonaliseerd, inhoudrijk nieuws te bieden.


Wetenschap aan het woord

Professor dr. Natali Helberger opende haar lezing met een tekst waarvan zij achteraf onthulde dat die zelfstandig was geschreven door een computer. Net zoals alle nieuws dat door Facebook en Google op het Internet wordt gepubliceerd, er komt geen redacteur meer aan te pas. Vooralsnog onderscheidt men drie toepassingsgebieden (1):

  • Slimme tools die journalisten helpen bij onderzoek en productie van verhalen, veelal toegepast door data-journalisten, maar ook om het routinewerk te reduceren, zoals feitenonderzoek, vertaalwerk en audio/videotranscriptie.

  • Data-gestuurde recommandatie-systemen die geautomatiseerd selecties maken; op dit moment door mediaorganisaties vooral gebruikt naast het ‘one fit for all’, verspreiden zij steeds vaker nieuws-op-maat gericht op de persoonlijke interesse van de gebruiker.

  • Volledig geautomatiseerd nieuws in combinatie met stukken van journalisten stelt hen in staat zich te concentreren op complexere taken, in het licht van de financiële moeilijkheden die deze organisaties ervaren.

Gedragscode

Automatisch gecreëerd nieuws verhoogt dus de snelheid en hoeveelheid nieuws die beschikbaar is en wordt ook gebruikt om economische redenen. Ondanks de vele experimenten overal in de wereld zijn er vele hindernissen te overwinnen waaronder het vinden van een nieuwe ethische gedragscode. Die is er wel voor redacties evenals voor het gebruik van data, maar nog niet voor het gebruik van geautomatiseerde datageneratie voor journalistieke berichtgeving. Daar wordt tot en met de Europese Commissie thans druk over nagedacht, niet in het minst door professor Helberger.


ADAM

De robot-reporter van RTL Nieuws heet ADAM (automatische data artikel machine) en is ontwikkeld op initiatief van data-journalist Jasper Bunskoek: "Het startproject bestond uit een productie over verkeersveiligheid gebaseerd op een dataset van Rijkswaterstaat. Die bevat gegevens over ongevallen in de ruim 2500 steden en dorpen van ons land. Hoe het werkt? We maken gebruik van sjablonen en relatief eenvoudige software: Als (aantal ongelukken) op (kruispunten) in (Hilversum) groter dan (gemiddeld), dan de kop: Twee gevaarlijke blackspots in Hilversum. Feitelijk is ADAM een slimme schrijfhulp die mij veel uitzoekwerk bespaart, maar zo kunnen we ook inspelen op de lokale nieuwsbehoefte zonder die van alle gemeenten te hoeven plaatsen in een bericht. Toch merken we veel interesse bij plaatselijke nieuwsredacties die onze data-gestuurde berichten kunnen gebruiken voor het bieden van specifiek lokaal nieuws, bijvoorbeeld een interview met een wethouder over de aanpak van dat gevaarlijke kruispunt.


Computers die zelfstandig informatie verzamelen en een nieuwsbericht maken is nog toekomstmuziek. Niettemin is het fantastisch dat we bij RTL Nieuws als eerste redactie in Nederland deze toepassing in onze dagelijkse praktijk hebben mogen ontwikkelen. Daar werden we bij geholpen met fondsen van Google die slechts als eis stelde mee te mogen kijken bij de ontwikkeling'.


Discussie

Moderator Jan-Maarten Slagter had weinig te doen, want het betrokken publiek was gretig in het stellen van vragen. Bijvoorbeeld aan de professor of dit niet zou leiden tot slecht geschreven en wellicht onbedoeld misleidende teksten? Het antwoord was helder: "slechte of foutieve teksten ontstaan alleen maar door onzorgvuldig geschreven algoritmes". Maar ook de datajournalist lag onder spervuur. Op de vraag of hij niet bang is zijn baan aan de computer te verliezen was het antwoord stellig: "Er blijft altijd behoefte aan journalisten met gevoel voor taal en een neus voor nieuws. Het is juist spannend en kan niet wachten om nieuwe ontwikkelingen ter hand te nemen". In de levendige discussie kwam ook naar voren dat R&D-afdelingen binnen nieuwsorganisaties de journalist als gebruiker nauwelijks al vanaf de start meenemen in het ontwikkeltraject. Daar liggen kansen concludeerde een deelnemer.


Volgende bijeenkomst

1 mei - Persvrijheid onder druk

-wordt vervolgd-


  1. HELBERGER, prof. dr. Natali e.a. in Artificial Intelligence - Intelligent Politics: Ministerial Conference Cyprus 2020, pag. 5-6

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now