• admin

“Gaat u vooral niet dood!” IGC perstafel van start.


vl: Michiel Bicker Caarten, Philippe Remarque en Jan Bonjer

door Jan Maarten Slagter

Anders dan veel mensen denken, gaat het helemaal niet zo slecht met de Nederlandse dagbladen. Natuurlijk: de papieren oplage daalt gestaag en het internet heeft een stevig gat geslagen in de advertentie-inkomsten, maar daar staan groeiende online-lezersinkomsten tegenover. De landelijke kranten hebben het lek boven water en gaan een fraaie toekomst tegemoet.

Dat is in ieder geval wat de hoofdredacteuren van de Volkskrant (Philippe Remarque) en Het Financieele Dagblad (Jan Bonjer) ons willen doen geloven. Remarque en Bonjer spraken tijdens de eerste bijeenkomst van de hagelnieuwe Perstafel. Michiel Bicker Caarten, onder veel meer oprichter van BNR News Radio en de vaste moderator van de bijeenkomsten van de nieuwe tafel, voelde hen scherp aan de tand over de trends en ontwikkelingen in de dagbladwereld.

Dat begon met een snelle peiling: wie had er nog een krantenabonnement? Vrijwel alle handen van de ongeveer 70 aanwezige IGC-leden schoten omhoog. “Gaat u vooral niet dood!”, drukte Remarque deze trouwe lezers op het hart. Hij constateerde dat de krant van een massamedium een nicheproduct aan het worden is: “Maar wie zich goed wil informeren komt nog steeds bij ons. Wij helpen nog steeds chocola te maken van de wereld. Die behoefte blijft”.

Tot ver in het laatste decennium was de verwachting dat alle informatie op het internet gratis zou blijven end dat kranten het voortaan van online advertenties moesten hebben. Het liep volkomen anders. Abonneediensten als Spotify werden succesvol en tegelijkertijd namen tech-giganten als Facebook en Google de advertentiebudgetten over. Inmiddels hebben de dagbladen door hoe ze met een slimme combinatie van gratis lokkertjes en betaalmuren geld kunnen verdienen aan hun online-lezers.

Maar de papieren krant is ook nog niet dood. “Trouwe abonnees willen er grif voor betalen”, aldus Remarque: “Het is nog steeds een hele efficiënte manier om nieuws tot je te nemen. “En niet alleen de oudere lezers”, aldus Bonjer: “De jonge professionals op de Zuidas lopen met het FD onder de arm om hun baas te laten zien dat ze de goede krant lezen”.

Waar gaat het naartoe de komende jaren? De digitalisering zet zich door en zal zowel grote kansen als uitdagingen bieden. Bonjer: “Ik lig wakker van de ontwikkelingen op IT-gebied. Tegelijkertijd biedt het ons de kans om te concurreren met de Financial Times en het Handelsblatt.” Facebook heeft onvergelijkbaar veel meer middelen, maar zet wel de toon als het gaat om verwachtingen van gebruiksgemak op het internet. Daar moeten de kranten vervolgens aan voldoen. Dat advertenties uit de kranten verdwijnen is natuurlijk jammer, maar biedt ook een voordeel. Bonjer: “We zijn niet meer afhankelijk van deze volatiele markt – dat is een zegen!”

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now